Zdrowe przepisy

Zdrowe przepisy na obiad: prosty pomysł na kuskus

 

 

 

 

Uwielbiam tę kaszę, ponieważ ie trzeba jej gotować, a do tego jest bardzo smaczna.

 

Składniki:

- 20 dag kuskusu

- jajko, masło

- papryczka chili (może być mielona)

- 2 pomidory

- natka pietruszki

- 30 dag żółtego sera. 

 

Przygotowanie:

Kuskus przyrządzić według opisu na opakowaniu (zalać wrzącą, osoloną wodą). Gorący kuskus wymieszać z roztrzepanym jajkiem, 10 dag startego sera i łyżeczką masła. Nałożyć pokrojone pomidory, posypać chili i posiekaną natką oraz reszta sera. Zapiekać przez 10 minut w 180 stopniach.

 

 

Pstrąg z mango (super obiad w mniej niż 30 minut)

 

 

 

Dzisiaj mam dla Was przepis na super szybki sposób na rybę. Przygotowanie całego obiadu zajmuje niecałe 30 minut, a efekt jest bardzo ciekawy. Przepis ten pokazuje, że siła tkwi w prostocie :) 

Zapraszam na pstrąga z mango! Podałam go z kaszą jaglaną i brokułami ugotowanymi na parze, skropionymi odrobiną oleju sezamowego i "sokiem" z mango.

 

Składniki:

  • Filet pstrąga łososiowego - ok. 120g
  • Mango - 1/2 sztuki 
  • Szczypiorek 
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem.
  • Ugrilluj na patelni do grillowania po 5 minut z każdej strony.
  • Przełóż na talerz i obsyp posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem.

 

Wartość odżywcza pstrąga z mango:

  • Energia: 298 kcal
  • Białko: 24g
  • Tłuszcz: 12g
  • Węglowodany: 23g
  • Błonnik pokarmowy: 3g



Pstrąg z mango jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

 

 

 

 

 

Kanapkowa pasta z jajek i awokado

 

 

 

 

Pasta jest naprawdę zacna i szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na chrupiących grzankach (ja po prostu grzeje chleb na patelni do grillowania, ale można też użyć tostera lub piekarnika) z dużą ilością szczypiorku :)

Składniki:

  • Awokado - 1 dojrzała sztuka
  • Jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki
  • Pomidory suszone - 5 sztuk
  • Cebula - mała sztuka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Awokado zmiksuj blenderem z dodatkiem soku z cytryny.
  • Pozostałe składniki drobno posiekaj.
  • Wymieszaj i dopraw do smaku.

 

Wartość odżywcza porcji pasty (1/4 całości):

  • Energia: 160 kcal
  • Białko: 7,5 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 5,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g



Pasta z jajek i awokado jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;