Zdrowe przepisy
- Szczegóły
- Kategoria: bez kategorii
- Opublikowano: poniedziałek, 13, czerwiec 2016 16:32
- Super User
Zdrowe przepisy na obiad: prosty pomysł na kuskus
Uwielbiam tę kaszę, ponieważ ie trzeba jej gotować, a do tego jest bardzo smaczna.
Składniki:
- 20 dag kuskusu
- jajko, masło
- papryczka chili (może być mielona)
- 2 pomidory
- natka pietruszki
- 30 dag żółtego sera.
Przygotowanie:
Kuskus przyrządzić według opisu na opakowaniu (zalać wrzącą, osoloną wodą). Gorący kuskus wymieszać z roztrzepanym jajkiem, 10 dag startego sera i łyżeczką masła. Nałożyć pokrojone pomidory, posypać chili i posiekaną natką oraz reszta sera. Zapiekać przez 10 minut w 180 stopniach.
Pstrąg z mango (super obiad w mniej niż 30 minut)
Dzisiaj mam dla Was przepis na super szybki sposób na rybę. Przygotowanie całego obiadu zajmuje niecałe 30 minut, a efekt jest bardzo ciekawy. Przepis ten pokazuje, że siła tkwi w prostocie :)
Zapraszam na pstrąga z mango! Podałam go z kaszą jaglaną i brokułami ugotowanymi na parze, skropionymi odrobiną oleju sezamowego i "sokiem" z mango.
Składniki:
- Filet pstrąga łososiowego - ok. 120g
- Mango - 1/2 sztuki
- Szczypiorek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Osuszoną rybę oprósz solą i pieprzem.
- Ugrilluj na patelni do grillowania po 5 minut z każdej strony.
- Przełóż na talerz i obsyp posiekanym w kostkę mango oraz szczypiorkiem.
Wartość odżywcza pstrąga z mango:
- Energia: 298 kcal
- Białko: 24g
- Tłuszcz: 12g
- Węglowodany: 23g
- Błonnik pokarmowy: 3g
Pstrąg z mango jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Kanapkowa pasta z jajek i awokado
Pasta jest naprawdę zacna i szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na chrupiących grzankach (ja po prostu grzeje chleb na patelni do grillowania, ale można też użyć tostera lub piekarnika) z dużą ilością szczypiorku :)
Składniki:
- Awokado - 1 dojrzała sztuka
- Jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki
- Pomidory suszone - 5 sztuk
- Cebula - mała sztuka
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - 3 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Awokado zmiksuj blenderem z dodatkiem soku z cytryny.
- Pozostałe składniki drobno posiekaj.
- Wymieszaj i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji pasty (1/4 całości):
- Energia: 160 kcal
- Białko: 7,5 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 5,5 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Pasta z jajek i awokado jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;